Keikysivut

17.3.2018

Neljän tunnin NEIPA


Uuden alkoholilainsäädännön vanavedessä aukeavat pienpanimomyymälät houkuttelevat nyt asiakkaita yhä tuoreimmilla ja tuoreimmilla tuotteilla. Stadin Panimon puodissa mainostettiin avajaispäivänä "eilen pullotettua" imperial stouttia, mutta Tuusulassa ammuttiin tänään yhä kovemmilla panoksilla. Ovien auetessa tai oikeastaan hallin taitto-oven noustessa puolenpäivän aikaan tiskistä löytyi vain tuntia aiemmin tölkitettyä NEIPA:a. Olut on parhainta mahdollisimman lähellä panimoa nautittuna ja mahdollisimman tuoreena, mutta miten Double Dryhopped Summer in Vermont New England Double IPA taittuu neljä tuntia tölkityksen jälkeen eli kolmelta iltapäivällä? Voiko jopa IPA olla liiankin tuoretta?


Tölkistä sulahtaa tulppaaniin auringon orangea ja tasaisen tiivistä, kaikin puolin erittäin kaunista nestettä, mutta vaahto jää hyvin marginaaliseksi. Lähes hapoton olut sulaa suuhun kuin sangollinen sahtia. Tyylilajin mukaiset trooppiset hedelmät esiintyvät runsain määrin. Kypsyysaste jää arvelluttamaan. Raakileita? Tässä kohtaa hedelmälihojen pitäisi valua pitkin seiniä ja nesteen hikoilla kuorien läpi ilmakehään. Raakaa lihaa tai vähintään mediumia. Hyvä vai huono? Humalavoittoisten oluiden optimaalinen nautintoaika on varmasti hyvin lähellä pullotusta/tölkitystä, mutta tapauksesta riippuen ei kuitenkaan välttämättä aivan suoraan tankista. Kokonaisuus on joka tapauksessa kuitenkin ihan nautittavan mehumaisesti NEIPA´inen sekä brasilialaisen sademetsäinen ja tuusulalaisesti havuinen. Muuten sanoisin, että viikon päästä olut voisi toimia jopa tätä hetkeä paremmin, mutta hapokkuus ei valitettavasti tästä kuitenkaan mihinkään nouse. Kokeilen toki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti